Trehjulssykler for voksne

Kan man ikke sykle på en vanlig tohjulssykkel på grunn av sykdom, problemer med balanse og/eller bevegelighet eller annet, er en trehjulssykkel for voksne et godt og trygt alternativ. Det finnes vanlige, tradisjonelle trehjulssykler med to hjul bak, men det mange ikke vet at det finnes en rekke andre alternativer som er utformet på mange ulike måter. Det finnes en sykkel for enhver bruker med alle slags behov. De kan også spesialtilpasses med ulike typer støtter og fikseringer, pedaler, seter og mye annet.

For å finne den beste løsningen er det nyttig å forhøre seg med andre i samme situasjon og flere leverandører. Det er lurt å prøve noen alternativer og finne ut hvilken som føles mest riktig for deg.

Tradisjonell trehjulssykkel med to hjul bak og ett i front – høy sittestilling

Den tradisjonelle sykkelen med tre hjul er en sykkel med to hjul bak og et forhjul hvor syklisten sitter ganske likt som på en tohjulssykkel. Pedalene sitter rett under deg og setet sitter relativt høyt. Personer som har syklet på to hjul tidligere vil oppleve krengingen som den største forskjellen ved en tradisjonell trehjulssykkel. Den lener seg ikke i svingen og det vil kunne ta litt tid å bli vant med sykkelen. Noen får følelsen av at de kan falle med sykkelen når de skal svinge.

Noen trehjulssykler er utstyrt med differensialaksel som gjør de enklere å manøvrere. Dette betyr at begge bakhjulene trekker samtidig mens du tråkker.

City 3-hjulssykkel med to hjul bak

Trehjulssykler med to hjul foran og ett bakhjul

Trehjulssykler med to hjul foran er sykler som gir bedre stabilitet og trygghet til den som sykler. To hjul foran gjør at man til enhver tid har full kontroll på sykkelens bredde og slipper å risikere at et hjul forsvinner utenfor en fortauskant. To hjul foran gjør det også enkelt å passere smalere partier, da man hele tiden har full kontroll over bredden på sykkelen. Flere varianter av disse syklene krenger slik som en vanlig tohjulssykkel og “legger seg” i svingen. Det føles ganske likt som å sykle på en tohulssykkel, samtidig som man føler seg trygg og stabil.

Sittesykler – trehjulssykler med lavt tyngdepunkt

En annen kategori er sittesykler, også kalt liggesykler. De har et langt lavere tyngepunkt enn andre trehjulssykler og opererer med en helt annen sittestilling som for mange føles mer behagelig. Det er flere setemuligheter og ulike typer rygg- og nakkestøtter som gir god avlastning og støtte til hofter, skuldre, nakke med mer. De fås ofte med hjelpemotor og med to hjul foran slik som på bildet.

En mann med briller og litt grått skjegg sykler Scorpion fs 26 i skogen. Han er i farta, smiler fra øre til øre og har på seg en blå allværsjakke med oransje glidelåser. Han har på seg olabukse, knallgrønne sproty sko, svarte hansker og svart sykkelhjelm.

Sittesykler tilbys i ulike modeller med ulik plassering av hjulene. To hjul foran eller bak gir ulike opplevelser og fordeler. Kroppens funksjonsnivå i kombinasjon med formål og området det skal sykles i er viktige faktorer å vurdere.

Sittesyklene Scorpion fs som vises på bildet over har en helt unik fremkommelighet og egner seg ikke bare for fine grusveier på sommerstid. Med piggdekk kommer den seg frem overalt:

Kan man ikke tråkke med føttene på grunn av redusert eller ingen funksjon i beina kan en håndsykkel være et godt alternativ. Det finnes mange varianter av hånddrevne trehjulssykler, slik som sykkelfronter (som festes til rullestol) og ulike typer hånddrevne sittesykler med ulik sittehøyde.

En blond dame i begynnelsen av 40-årene sykler en Praschberger Comp CC i skogen. Hun har på seg en oransje allværsjakke, svart bukse, svarte sko, grå hansker og hvit hjelm. Hun smiler bredt til kameraet. Vi ser trær og grusvei i bakgrunnen.

Hvilken sykkel som egner seg best kommer nok en gang an på hvor det skal sykles, hvor langt og hva som passer best for kroppens funksjonsnivå. Det anbefaler å prøve flere sykler før man bestemmer seg slik at man er sikker på at den passer brukerens behov.

Hvordan anskaffe en trehjulssykkel for voksne?

Hvordan får man egentlig tak i en sykkel som ikke finnes i en vanlig sportsbutikk? 1. juli 2014 ble “AKT26” iverksatt. AKT26 er ordningen for aktivitetshjelpemidler til de over 26 år. Er du over 26 år havner du innenfor denne ordningen, uansett om du er 26 eller 100 år. Det vil si at du kan få aktivitetshjelpemidler gjennom NAV. Vi har skrevet mer om prosessen og hvordan man går frem i artikkelen Aktivitetshjelpemidler – kjenner du rettighetene dine?. Det kan være lurt å sette seg litt inn i ordningen slik at man kjenner rettighetene sine.  Det er også slik at en del sykler er prisforhandlet med NAV, mens andre ikke er det. Når hjelpemidler er prisforhandlet (på rammeavtale) er det NAVs foretrukne produkter. Du kan lese mer om prisforhandlede sykler i Hjelpemiddeldatabasen. Kontakt oss via skjemaet nedenfor, fagkonsulenten i ditt distrikt eller NAV for veiledning og spørsmål.

Digitale demonstrasjoner av våre syklerYouTube-logo.

Vi har laget filmer der produktsjef Mads Randem viser frem én og én sykkel i sin helhet, og små snutter der han tar for seg enkeltfunksjoner. Ta en tur innom vår YouTube-kanal dersom du er interessert i å se filmer av syklene våre. Her er et lite utvalg:

Les også:

 

 

Du må være logget inn for å kommentere.

Skriv en kommentar

130