Trehjulssykler for voksne

Mange mennesker som ikke lenger kan sykle en vanlig tohjulssykkel ser etter et godt og trygt alternativ. De fleste tenker da på en tradisjonell trehjulssykkel for voksne.

Allikevel er det mange som ender opp med en annen sykkel enn de har forestilt seg – en sykkel som viser seg å passe bedre i forhold til deres behov. Det finnes ofte flere løsninger enn man kjenner til. For å finne den beste løsningen er det nyttig å forhøre seg med andre i samme situasjon og flere leverandører. Det er lurt å prøve noen alternativer og finne ut hvilken som føles mest riktig for deg.

Tradisjonell trehjulssykkel med to hjul bak og ett i front – høy sittestilling

Den tradisjonelle sykkelen med tre hjul er en sykkel med to hjul bak og et forhjul hvor syklisten sitter ganske likt som på en 2-hjulssykkel. Pedalene sitter rett under deg og setet sitter relativt høyt. Personer som har syklet på 2 hjul tidligere, vil oppleve krengingen som den største forskjellen ved en tradisjonell 3-hjulssykkel. Den lener seg ikke i svingen, og det vil kunne ta litt tid å bli vant med sykkelen. Noen får følelsen av at de kan falle med sykkelen når de skal svinge.
Noen 3-hjulssykler er utstyrt med differensial som gjør de enklere å manøvrere. Dette betyr at begge bakhjulene trekker samtidig mens du trår.

 

City 3-hjulssykkel med to hjul bak
City 3-hjulssykkel

 

Trehjulssykler med to hjul foran og ett bakhjul

3-hjulssykkelen med to hjul i front ser litt annerledes ut, og den er sjeldnere å se på veiene i Norge. Denne typen 3-hjulssykkel er mer vanlig sørover i Europa. De to hjulene foran gir syklisten oversikt over bredden på sykkelen, og flere varianter krenger og gir en mer lik følelse som å sykle en vanlig 2-hjulssykkel som «legger seg» i svingen.

Viktoria Power 3-hjulssykkel
Viktoria Power 3-hjulssykkel

 

Svingradiusen kan være et tema da det krever mer planlegging å gjennomføre en u-sving fordi du trenger mer plass. Her krever en tradisjonell 3-hjulssykkel mindre plass, men dette oppleves sjelden som et problem da syklister som oftes sykler strekker og ikke u-svinger. Stabilitet, balanse og trygghet er det temaet som stort sett vurderes, og da er det viktig å prøve den sykkelen som gir mest trygghet og sykkelglede.

Sittesykler – trehjulssykler med lavt tyngdepunkt

Sittesykler kommer ofte også i kategorien 3-hjulssykler. Du trenger ikke å ta et steg opp eller over for å sette deg på setet. Det finnes ulike modeller med ulike sittehøyder, men til felles vil du kunne sitte på setet med begge beina i bakken. Mange vil oppleve denne sykkelen som mer komfortabel på grunn av sittestillingen. Komfortabelt sete, ryggstøtte og eventuelt nakkestøtte gir god støtte og avlastning til hofter, skuldre og nakke med mer.

Scorpion fs sittesykkel 26 tommer
Scorpion fs sittesykkel

 

Sittesykler tilbys også i ulike modeller med ulike plassering av hjulene. Her vil plassering av to hjul fremme eller bak gi ulike opplevelser og fordeler. Kroppens funksjonsnivå i kombinasjon med formål og området det skal sykles i er viktige faktorer å vurdere.

Trehjulssykler med hånddrift

De fleste forbinder sykling med fotpedaler, men ikke alle kan trå med føttene – de kan ha ingen eller nedsatt styrke i beina. Da finnes det hånddrevne 3-hjulssykler – ofte kalt håndsykler. Her finnes det også ulike varianter som sykkelfronter (som festes til rullestol), liggesykler og sykler med ulik sittehøyde.

Praschberger Comp CC blå håndsykkel/sittesykkel med vimpel
Comp CC håndsykkel

 

Her gjelder også ulike behov med tanke på hvor det skal sykles, hvor langt og ikke minst hva som passer best for kroppens funksjonsnivå. Vi anbefaler alltid å prøve før du bestemmer deg. Det viktigste er at du finner en sykkel som passer dine behov.

Du må være logget inn for å kommentere.

Skriv en kommentar

130