AKT26-potten DOBLES!

Allerede 17.mars 2020 kom beskjeden om at AKT26-potten var tom. Det skulle ikke innvilges flere aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år i 2020, og alle nye søknader ville bli avslått. På fredag kom den gledelige beskjeden om at regjeringen bevilger 48 nye millioner til NAV-potten.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen bekrefter overfor Handikapnytt at det snart ligger mer penger i potten og at NAV snart kan begynne å behandle søknader om aktivitetshjelpemidler igjen. Grunnen til at regneringen velger å doble budsjettet er i følge stortingsrepresentant Margret Hagerup at ordningen stadig blir mer populær: “Det betyr at enda flere funksjonshemmede får leve aktive og gode liv. Det er viktig, kanskje særlig nå i koronatiden.”

Hva med de som har fått avslag?

Da potten gikk tom i mars uttalte NAV at de ikke ville åpne tidligere avslåtte søknader dersom det skulle komme en tilleggsbevilgning i revidert nasjonalbudsjett.  Senest i går 12.mai sa regjeringen at de som har fått avslag skal slippe å måtte søke på nytt. På sine egne nettsider skriver NAV:  Vi samarbeider med Arbeids- og sosialdepartementet for å finne en løsning for de søkerne som etter 17. mars fikk avslag fordi rammen var brukt opp, slik at de ikke skal trenge å søke på nytt. Vi vil om kort tid komme med informasjon om hvordan opplegget for gjenåpningen av ordningen blir.”

Torbjørn Røe Isaksen bekrefter det samme i en pressemelding: “De sakene som fikk avslag fordi det ikke var mer penger, vil bli behandlet på nytt. Jeg er glad for at det nå blir mulig for flere personer med funksjonsnedsettelse å leve aktive, gode liv. Så snart Stortinget har behandlet den foreslåtte økningen i bevilgningen før sommeren, vil NAV kunne gi aktivitetshjelpemidler igjen.”

Det betyr at NAV og Arbeids- og sosialdepartementet i skrivende stund prøver å finne ne løsning som gjør at man ikke trenger å sende ny søknad dersom man har fått avslag.

Merk at søknaden din ikke vil bli åpent igjen dersom du har fått avslag av andre grunner enn at potten er brukt opp. Har du fått avslag fordi AKT26-potten er tom kan du regne med at NAV åpner søknaden din igjen.

Norges Handikapforbund er ikke imponert

Doblingen av potten for aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år imponerer ikke Tove Linnea Brandvik, forbundsleder i Norges Handikapforbund. Forbundets primærstandpunkt er at aktivitetshjelpemidler for voksne må inn i det ordinære formidlingssystemet hvor man ikke risikerer å få nei fordi budsjettet er tomt. Hun sier: “Det ser ut som et massivt løft, men vi vet jo at budsjettposten i utgangspunktet er massivt underdimensjonert, og trolig holder ekstrabevilgningen bare til juni. Det vil i hvert fall ikke dekke resten av året.” 

Hva nå? 

NAV vil om kort tid komme med informasjon om hvordan opplegget for gjenåpningen av ordningen blir.

Du må være logget inn for å kommentere.

Skriv en kommentar

125