Felles opplevelser i vinter!

Et bredt utvalg av vinteraktivitethjelpemidler gjør at vinteren kan være en tid full av aktivitet og deltakelse for alle, uansett funksjonsnivå.

I skisporet og akebakken

Lek og moro i akebakken er det vel få som kan motstå? SnowComfort er en allsidig kjelke som både kan brukes i akebakken, på skitur, gåtur eller til og fra skolen om vinteren. Den har ekstra god støtte og gjør det mulig for alle å være med.

Lurer du på om denne kjelken kan være noe for ditt barn, eller har andre spørsmål? Kontakt fagkonsulenten i ditt distrikt, så får du svar på alt du måtte lure på.

Daniel på aketur i snøen med snowComfort. sol og pølsegrilling

SnowComfort akekjelke med pulkdrag og ledsagerbrett
SnowComfort kjelke

For å delta på skøytebanen og i langrennsløypa, finnes det piggekjelker som blant annet har spesialtilpassede seter med god støtte i mange ulike størrelser, også for personer med lavt funksjonsnivå. En slik piggekjelke eller combikjelke kan også brukes av barn ved hjelp av pulkdrag.

Optimal skiglede i slalåmbakken

En dag i alpinbakken med familie og venner er oss alle forunt. Skikjøring, fart og spenning, kanelbolle og Solo. Sitski er en fantastisk oppfinnelse gjør det mulig for de aller fleste å være med i bakken, enten man kjører for egen maskin eller sammen med en ledsager.

Sitski er nemlig laget for alle som av ulike grunner ikke kan kjøre stående alpint. Det kan være mennesker med balanseproblemer, redusert eller ingen gangfunksjon, smerter eller andre typer funksjonsnedsettelser, voksne som barn. En kan kjøre selv eller sammen med en ledsager. En sitski består hovedsaklig av et sete, en ramme og én eller to alpinski. Dersom man kjører på egen hånd bruker man krykkeski for å holde balansen og svinge. Når det er ledsageren som styrer sitskien er det ikke behov for krykkeski, men en ledsagerbøyle bak som ledsageren kan holde i.

Trygghet i alpinbakken

I slalombakken med sitski og ledsager

Både ferske sittende alpinister og ferske ledsagere anbefales å få skikkelig opplæring i sitski før de går i gang. Dette er en aktivitet som krever god innføring fra kunnskapsrike instruktører. På denne måten føler man seg tryggere og får mer glede av skikjøringen. Vi i Bardum gjennomfører opplæring for både ledsagere og sittende alpinister. Vi møter mange ferske ledsagere som på forhånd synes ansvaret er for stort og er bekymret for egne skiferdigheter når de skal ledsage. Er man på et middels nivå på ski og mestrer gode svinger og en grei skrens er det ikke noe å bekymre seg for, veien er kort til å bli en særdeles god sitski-ledsager. Lurer du på noe om angående sitski og oppløring? Ta kontakt med fagkonsulenten i ditt distrikt, så får du svar på alt du lurer på.

Én ski eller to ski?

Mange ledsagere opplever det tryggest og enklest å håndtere en sitski med bare én ski. Èn ski har bedre svingegenskaper og -radius enn to. Er man ledsager for en tyngre og mer passiv bruker uten forutsetninger for å kjøre selv, anbefaler vi ofte å velge to ski, som gir mer stabilitet under kjøring, og ikke minst under forflytning inn og ut av sitskien.

Sitski med én og to ski.
Sitski med én og to ski.

Sitski i alle heiser

Det er like enkelt å kjøre sitski i stolheis som i koppheis og T-krok, både ledsagerkjørt og egenkjørt.

Les også Hvordan ta heis med sitski?

Kollegaer tar krokheis med ledsagerstyrt sitski
Ledsagerkjørt sitski i skålheis.

Demper = kne

Demperen på en sitski er av meget stor betydning for både kjøreglede og komfort. Demperen kompenserer for alle ujevnheter i bakken på samme måte som knefunksjonen hos en stående skikjører. Vi bruker dempere av topp kvalitet på alle sitski-modellene, og disse kan stilles inn etter kjørerens vekt og/eller kjørestil.

demper_scarver_250

Ledsagerbøyle og krykkeski

Når man kjører sitski selv bruker man krykkeski for å svinge og holde balansen. Disse justeres etter alpinistens høyde og skiferdigheter.

Krykkeski
Krykkeski.

Ved ledsagerkjøring styrer ledsageren sitskien ved hjelp av ledsagerbøylen bak på sitskien, og det er ikke nødvendig med krykkeski.

I slalombakken i ledsagerstyrt sitski
Sitski med ledsagerbøyle.

Mange tilpasningsmuligheter

tessier_tempo_alpene_510

Det finnes et bredt utvalg seter og støttefunksjoner til sitski. Når man kjører på egen hånd er det best å sitte “tight” i setet, samtidig som det skal føles komfortabelt gjennom hele dagen i bakken. Det kan sammenliknes med skistøvler; de skal sitte skikkelig godt slik at man får god kontakt med skiene og bakken, men ikke være så trange at det går utover blodomløpet.

Les også Hvorfor spesialtilpasser vi hver enkelt sitski?

Til ledsagerkjøring benyttes ulike typer seter. Trenger brukeren ekstra god støtte anbefaler vi ofte et sete med høy spesialtilpasset rygg, gjerne i kombinasjon med vest eller belter, slik at man sitter godt fast og har det behagelig.

Les også Nå kan enda flere være med i bakken

For å holde på varmen gjennom en hel dag i bakken er det utviklet egne sitski-varmeposer. I tillegg finnes det heldekkende varmepose til ekstra kalde dager eller for ekstra kalde kropper.

Les mer om vårt utvalg av vinteraktivitetshjelpemidler.

Les også:

Du må være logget inn for å kommentere.

Skriv en kommentar

133