Felles opplevelser i vinter!

Det er ingen grunn til at vinteren skal være en tid uten aktivitet og deltakelse.

Det finnes et bredt utvalg av vinteraktivitetsutstyr og – hjelpemidler. Utvalget åpner muligheten for flere til å komme seg ut – uansett funksjonsnivå.

I langrennsløypa, akebakken eller alpinbakken

For å delta på skøytebanen og i langrennsløypa, finnes detpiggekjelke med pulkdrag_1 piggekjelker som blant annet har spesialtilpassede seter med god støtte i mange ulike størrelser, også for personer med lavt funksjonsnivå. En slik pigge-kjelke eller combikjelke kan også brukes av barn ved hjelp av pulkdrag. Les mer om hvor viktig utstyret ved valg av  piggekjelker.

Søker du lek og moro i akebakken, kan du få spesialtilpasset akeutstyr. SnowComfort er en akekjelke for barn og voksne med funksjons-nedsettelser. Den kan også brukes på tur eller som transport fra A til B.

Optimal skiglede

For deg som ønsker å være sammen med familie og venner i alpinbakken, finnes det flere muligheter, enten du kan kjøre på egenhånd eller du trenger bistand til å delta i denne sosiale og opplevelsesrike vinteraktiviteten.

Sitski er noe for deg hvis du ønsker å kjøre alpint og ikke kan kjøre stående alpint på grunn av ditt funksjonsnivå. Dette kan blant annet være balanseproblemer, redusert eller ingen gangfunksjon. Du kan være selvstendig, eller kan ha behov for ledsager i større eller mindre grad.

Sittende alpinutstyr består av et sitteskall, en ramme og én eller to carvingski. Når du kjører selv, bruker du krykkeski, delvis for å holde balansen og delvis for å svinge. Dersom du skal bli ledsaget av en annen person, er det ikke nødvendig med krykkeski, men med en ledsagerbøyle.

Trygghet i alpinbakken

opplaering sitskiNybegynnere i sittende alpint, enten som ledsager eller utøver, anbefales å få opplæring, da dette er en aktivitet som krever innføring fra instruktører som har kunnskap til denne type hjelpemidler.

Det er viktig å komme i gang å få et trygt og grundig utgangspunkt, slik at du kan ha glede av skikjøringen og føle deg trygg. Med vår fagkompetanse og erfaring gjennomfører vi opplæring både for ledsager og utøver. Vi møter mange som synes det vanskelig å ta steget ut i bakken som ledsager, og synes det er skummelt med tanke på ansvaret og sitt eget ferdighetsnivå. Hvis du er på et middels nivå og mestrer parallellsvinger og hockeystopp, er veien kort til skiglede sammen i skibakken.

Én ski eller to ski?

Én carvingski gir rask respons og overlegen kontroll i alle bakker og under alle forhold. Mange opplever det også som enklere og tryggere å håndtere én ski i forbindelse med ledsagerkjøring på grunn av gode svingegenskaper. For tyngre utøvere som skal ledsagerkjøres, og som ikke har forutsetninger for å kjøre selv, anbefaler Bardum ofte en sitski med to ski, som gir ekstra stabilitet under kjøring.

Sitski i alle heiser

Det er like enkelt å kjøre sitski i stolheis som i koppheis og t-krok, både ledsagerkjørt og egenkjørt. Løftefunksjonen til stolheis utløses ved en hendel. Seteenheten kan deretter føres opp i stolheisen ved en enkel bevegelse. På toppen sklir man av heisen og hendelen låses i kjøreposisjon igjen.

Demper = knefunksjon

Demperen på en sitski er av meget stor betydningdemper_scarver_250 for både kjøreglede og komfort. Demperen kompenserer for alle ujevnheter i bakken på samme måte som knefunksjonen hos en stående skikjører. Vi bruker dempere av topp kvalitet på alle sitski-modellene, og disse kan stilles inn etter kjørerens vekt og/eller kjørestil.

Ledsagerbøyle og krykkeski

Når du kjører selv, brukes krykkeski for balanse og styring. Disse kan justeres i forhold til høyde, og hvilket nivå du er på. Ved ledsagerkjøring benyttes ledsagerbøyle.

Mange tilpasningsmuligheter

Det finnes et bredt utvalg seter og støttefunksjoner. Skal du kjøreTessier Tempo sitski sitski på egenhånd, er det viktig å sitte «tight» i setet, samtidig som det skal føles komfortabelt over flere timer i bakken.

Til ledsagerkjøring benyttes ulike typer seter. Hvis du har behov for ekstra god støtte, anbefales ofte et sete med høy, spesialtilpasset rygg, gjerne i kombinasjon med vest eller belter.

For å holde på varmen gjennom en hel dag i bakken, er det utviklet egne sitski-varmeposer. I tillegg finnes det heldekkende varmepose til ekstra kalde dager eller for ekstra kalde kropper.

Les mer om vårt utvalg av vinteraktivitetshjelpemidler.