Funksjonshemmede barn i bil – hvilke hensyn bør tas?

Bilseter fra vanlig handel er trygge og komfortable for de fleste, men fysisk funksjonshemmede barn trenger ofte litt ekstra støtte i et spesialtilpasset bilsete. Å anskaffe et slikt sete betyr økt sikkerhet, og du gir barnet en god plass for å finne roen når man kjører.

Hvem trenger et spesialtilpasset bilsete? 

Kidslover-setet i bilen. Vi ser sidestøttene, nakkestøtten og selene. Setet har også fotplate til å hvile føttene på.
Setene kan leveres med side/lateralstøtter, nakkestøtte, fempunktssele og fotplate. 

Dersom barnet ditt trenger noen form for støtte i sittende posisjon hjemme, i barnehagen eller på skolen, trengs det også i bilen. Å sitte i en bil som beveger seg gir ekstra utfordringer med hensyn til å holde stabiliteten for enhver, noe som ofte er en enda større utfordring for dem med spesielle behov.

Når barna vokser ut av barnesetene bytter man som regel til en beltestol. For svakere kropper er det ikke nok støtte i en beltestol, og man har behov for samme type barnesete som før, bare litt større. Derfor leveres det spesialtilpassede bilseter med maks brukervekt på 75 kg. Disse har dreieplate, tilt og fempunktssele slik som de små barnesetene.

Hvorfor spesialtilpasset bilsete? 

 • Ekstra støtte: 
  • Gode, justerbare sidestøtter gir muligheten for en god sittestilling, som kan være med å forebygge skjevstillinger. Slike kroppsnære sidestøtter finner man ikke i seter i vanlig handelI bilen er dette ekstra viktig.
 • Tilt: 
  • Spesialtilpassede bilseter kan leveres med tilt som gir mulighet for å tilte setet bakover. Det gir en mer hvilende sittestilling der brukeren ikke trenger å bruke krefter på å holde kroppen og hodet oppe.
  • Tilten gir mulighet for en mer variert sittestilling med tanke på trykkpunkter.
  • Tilten i setet gir også hoftene en god bøy, slik at barnet/ungdommen sitter mer stabilt med bekkenet i setet.
 • Større spesialtilpassede bilseter: 
  • Når et funksjonshemmet barn vokser ut av barnebilsetet er det ikke nok støtte i en beltestol. Derfor finnes det bilseter tilsvarende de som er for små barn, men med en maks brukervekt på 75 kg.
 • Dreieplate:Kidslover med dreieplate
  • Det er tungt å plassere et barn eller en ungdom på opp til 75 kg i et bilsete. Derfor er det viktig å ha et spesialtilpasset sete med rotasjon i basen. Dreieplaten gjør det mulig å vri hele setet mot døren slik at man kan plassere brukeren riktig for så å vri setet riktig vei.
  • Slike seter har fempunktssele og en rekke tilbehør for individuell tilpasning, slik som ulike typer støtter, seler og fotplater. Husk at fempunktsselen  IKKE er et sikkerhetsbelte, men fester og posisjonerer barnet i setet, og passer på at det sitter korrekt ifht sikkerhetsbeltet i bilen. Sikkerhetsbeltet må ALLTID benyttes sammen med fempunktsbeltet, da det fester setet og barnet. Isofix kan ikke ta vekten alene i en krasj.
 • Energiøkonomisering:
  • Ved redusert sittestabilitet, bruker en kropp mye energi på å holde seg oppe og holde balansen i et bilsete uten støtte. Det oppleves som utmattende og utrygt for barnet/ungdommen. Et behagelig sete med god støtte gir barnet/ungdommen mulighet til å bruke energien sin på fine og morsomme ting istedenfor.
 • Isofix:
  • De spesialtilpassede setene med tilt, dreieplate og fempunktssele fås med Isofix eller sikkerhetsbøyle avhengig av hva man trenger. Det er unikt å kunne kombinere disse funksjonene.

Sjåførens ansvar

Som sjåfør har du et stort ansvar. Undersøkelser viser at én av fire føler seg usikre med barn i bilen. Urolige og misfornøyde barn kan skape utrygge og stressende situasjoner der sjåføren mister konsentrasjonen som følge av forstyrrelser, støy og usikkerhet. Dermed er det uhyre viktig å plassere barnet i et bilsete som gjør kjøreopplevelsen trygg og behagelig for alle i bilen.

Hvorfor er spesialtilpassede bilseter dyrere enn vanlige bilseter? 

Spesialtilpassede bilseter må bestå en krasjtest for å bli godkjent for bruk i Norge. Disse testene er svært kostbare og gjør dermed at prisen på setene blir høyere. Det selges dessuten veldig få slike bilseter sammenliknet med antallet vanlige bilseter på verdensbasis, hvilket også presser prisene oppover. Dette gjelder alle typer hjelpemidler fordi de aller fleste hjelpemidler lages i små kvanta og må tilpasses hver enkelt bruker.

Mitt barn kan ha behov for et spesialtilpasset bilsete. Hvordan går jeg frem? 

Snakk med barnets fysio- eller ergoterapeut. Vedkommende vil kunne vurdere behovet og hjelpe dere videre med søknad til NAV og utprøving. Du kan også lese mer om hvordan man søker eller kjøper hjelpemidler eller ta kontakt med oss.

Les også:

Du må være logget inn for å kommentere.

Skriv en kommentar

155