Hvordan fungerer dynamisk sittende posisjonering?

En dynamisk sitteposisjon legger til rette for bevegelighet og en aktiv sittestilling som utnytter kroppens ressurser og kan forebygge feilstillinger.

For personer med sammensatte funksjonshemninger kan en dynamisk sittestilling ha en avgjørende betydning for deres hverdag.

Steg 1 – Posisjonering av bekken og ben

Posisjonering av bekken og ben

En kombinasjon av riktig innstilt sittedel, god sittegrop, funksjonelt hoftebelte og god støtte for bekkenet gir forutsetninger som reduserer forskyvninger som forhindrer aktivitet og postural kontroll. Setedelen har trinnvis justering av setedybde, abduksjon og adduksjon. Dette muliggjør optimal individuell sittestilling og tillater samtidig personen å vokse med sittesystemet.

Steg 2 – Plassering av hoftebelte

Plassering av hoftebelte

Et korrekt innstilt hoftebelte gir forutsetning for å posisjonere bekkenet og redusere risikoen for forskyvning. Vi tilbyr hoftebelter i ulike materialer, modeller og størrelser.

Steg 3 – Trepunktsposisjonering

Trepunktsposisjonering

Den justerbare bolstøtten kan sammen med et hoftebelte gi en god forutsetning for å posisjonere bolen og reduserer risikoen for feilstilling. God postural kontroll gir bedre hodekontroll og øker mulighetene for aktivitet og våkenhet. Vi har muligheten til å korrigere og opprettholde bolens posisjonering ut i fra de forutsetningen vi står overfor.

Posisjoneringsseler/-vester

Posisjoneringsseler og vester

Sammen med hoftebeltet gir selen en god støtte for å posisjonere bolen og forutsetning for bedre hodekontroll. Vi tilbyr to ulike posisjoneringsseler/-vester; sternumvest og H-sele.

Steg 4 – Flex-funksjon / Hoftevinkeljustering

Hoftevinkeljustering

Dynamisk støtte gir bevegelsesfrihet, variasjon og samtidig en beroligende effekt ved ekstensjonsspastisitet.
Sittesystemene er utstyrt med et flex-ledd som gjør at ryggstøtten følger med bevegelsene. Spastisiteten brytes og flex-leddet fanger opp kraften samtidig som posisjoneringen opprettholdes i sittende posisjon.

Steg 5 – Posisjonering av hode (eksempler hodestøtter)

Posisjonering av hode

Mange mennesker med nedsatt funksjonsevne har vanskeligheter med å stabilisere hodet. Individuelt justerbare hodestøtter holder hodets vekt/tyngde og tilrettelegger for hverdagsaktiviteter som kommunikasjon, matsituasjoner mm.

Les mer om Hodets påvirkning i sittende stilling.

Zitzi Delfi Pro og Zitzi Sharky Pro er sittesystemer som gjør dynamisk sittende posisjon mulig.  Zitzi Starfish Pro er dusj- og toalettstolen som er konstruert med samme egenskapene som sittesystemene.

Zitzi Sharky Pro med Zitzi Seabass understell
Zitzi Sharky Pro
Zitzi Starfish Pro
Zitzi Starfish Pro

 

 

Du må være logget inn for å kommentere.

Skriv en kommentar

154