Hvordan ta heis med sitski?

La oss begynne med at det er lov å «snike» litt i køen når du skal ta heis med sitski. Det vil si at i de fleste skianlegg bruker sitski-kjørere (egenkjørt og ledsagerkjørt) det vi kaller skiskoleinngangen ved heisen. Man trenger altså ikke å komme seg gjennom heiskortsensoren og porten som slipper deg ut til selve heisen, rett og slett fordi det blir trangt og kronglete. I verste fall kan sitskien sette seg fast. Kjør på utsiden av nettet og vent rett ved siden av heisen til heisoperatøren vinker deg inn.

Skålheis/tallerkenheis/koppheis

Kjært barn har mange navn! Er du nybegynner på sitski starter du med denne heisen. Kjør rett til heisen uten å stake deg gjennom køsystemet. Still deg der heisen kommer forbi og stå med sitskien slik at skien peker den veien heisen går (oppover i fartsretning). Når du skal gå på heisen holder du den ene krykkeskien i bakken for å holde balansen. Den andre armen bruker du til å holde opp heissnoren på sitskien (den som skal festes til tallerkenen). Når heisen kommer forbi hekter du snoren på enten fra oversiden eller undersiden. Når du har hektet den på sørger du for at den er helt innpå tallerkenen og har strammet seg før du slipper. Når du slipper kan du sette den andre krykkeskien ned i bakken og nyte turen opp bakken.

Heisoperatøren er ofte behjelpelig med å hekte heisstroppen på tallerkenen for deg når du holder den opp. Det kan være kjekt særlig i starten. På denne måten kan du konsentrere deg om deg selv og sitskien, som i begynnelsen ofte er mer enn nok. Ikke alle heisoperatører har erfaring med sitski, så ta gjerne turen bort og snakk med han/henne før du skal kjøre heisen første gangen. Kan de ikke prosedyren fra før kan du gjerne tilby deg å lære dem det. Husk at du også kan be dem om å senke farten på heisen dersom du føler behov for det, det er nemlig fullt mulig å gjøre.

På de første turene kan det være godt å ha med en ledsager i heisen. Vedkommende står da bak deg, holder seg fast i sitskien med en ski på hver side og holder balansen for dere.

Ryggstøtten på sitskien kan slakkes og strammes for å gi en bedre sittestilling. For nybegynnere og i bratte heistraséer kan det være slitsomt å holde overkroppen oppe, da hjelper det å stramme ryggstøtten. I begynnelsen når du har med deg en ledsager kan vedkommende gjøre det meste for deg slik at du kan slakke opp litt og bruke tiden i heisen til å hvile.

Les også Walher 49 er 100% delaktig i familielivet i gjen – takket være aktivitetshjelpemidler fra Bardum.

Når dere skal av heisen er det viktig å vente til både sitskien og ledsager er på flatmark eller i nedoverbakke. Rykk i tauet til heisutløseren/stroppen, så er du løs. Sving deretter bort fra avstigningsområdet. På toppen av alle heiser er det en nødstopp-knapp. Første gang du tar heis alene, kan det føles tryggere å ha noen som står og venter ved nødstoppet i tilfelle du skulle ha problemer med å hekte av stroppen (selv om det er lite sannsynlig). Alle heiser har en sikkerhetssnor som automatisk stopper heisen dersom du ikke kommer deg av og kjører for langt. Det er altså ikke mulig å bli sittende fast i heisen og bli med den ned bakken igjen.

Her ser vi hvordan to ulike brukere går av tallerkenheisen:

Hvordan kjøre tallerkenheis med ledsagerkjørt sitski?

På- og avstigning foregår slik:

T-krok

T-kroken fungerer nesten helt likt som tallerkenheisen. Stå med skien i heisens fartsretning og hold opp heissnoren på sitskien med den ene armen mens du holder balansen med den andre krykkeskien. Hekt snoren inn på én av sidene av T-en selv eller få heisoperatøren til å tre den innpå for deg slik som beskrevet over. Pass på at heissnoren din kommer langt nok inn på T-kroken og er stram før du eller heisoperatøren slipper. Da sitter du godt fast og kan nyte turen alene, sammen med en venn på andre siden av T-en eller en ledsager bak deg, helt til du følger samme prosedyre som med tallerkenheisen når du kommer til toppen. Når du er på flatmark trekker du i heisutløseren og svinger til siden.

Vi har dessverre ikke film av avstigning med T-krok per dags dato, men minner om at det fungerer helt likt som i tallerkenheisen.

Les også I bakken er vi likestilt.

Stolheis

Sitskien har en egen utløser som gjør det mulig å heve sitskiens sete, før man kan sette seg ned på heisen. I høy posisjon kommer du over stolheisens sete og det er mulig å «sette seg» i stolheissetet når heisen kommer. Øv et par ganger på flatmark på å bruke utløseren, komme opp i utgangsstillingen og sette deg ned igjen før du prøver stolheis for første gang. Be gjerne heisvakten om å senke farten ved på- og avstigning.

«Snik» i køen som vanlig og kjør inn foran stolheisen når heisoperatøren gir tegn til det. Stå med sitskien i fartsretning. Sitskien har en utløser under setet som lar deg heve setet. Løs ut og løft deg opp med krykkeskiene. Nå er setet ditt høyere enn stolheisen og du kan la heisen komme inn under baken din. Når heisen kommer kan du dermed “sette deg” i setet. Merk at det er mest hensiktsmessig å sette deg mellom to seter (på midten) i stolheisen slik at fotbøylen på stolheisen ikke kommer i konflikt med sitskien og sikkerhetsbøylen kommer helt ned. Det er ikke alle heiser dette er mulig på, da kan du sitte midt på et vanlig sete. Vri litt på sitskien, så kommer bøylen på plass. Skien til en sitski går under fotstøtten til stolheisen.

Les også Lillesøster VIL være med i slalombakken! 

Når bøylen er på plass kan du sitte der og nyte utsikten sammen med gjengen din til du skal av igjen.

Når du skal av heisen løftes sikkerhetsbøylen som vanlig. Beveg deg raskt fremover med overkroppen slik at både skiene og krykkeskiene kommer i kontakt med bakken og rumpa slipper taket i stolheisen. Få gjerne en dytt bak fra en venn. Deretter kan du skli eller stake deg bort fra heisen.  Husk å sette tilbake utløseren på sitskien før du kjører slik at du ikke havner i stående posisjon midt i bakken.

Gondol

Skal man kjøre gondol med sitski er det viktig å gjøre god research. Kontakt gjerne skianlegget på forhånd og få litt mer informasjon om hvordan gondolen er utformet, og fortell dem når dere kommer. Det er ingen mal for hvordan man tar gondol, gjør det som passer dere best.

I mange tilfeller er det ikke snø helt bort til selve gondolen, og da kan det være utfordrende å komme seg frem til den. Derfor har noen skianlegg, for eksempel i alpene, spesiallagde traller hvor man både kan frakte brukeren og sitskien:

Sitski-tralle med både sitski og bruker oppi. Brukeren sitter i sitskien i trallen og forflytter seg bortover der det ikke er snø. Sitski-tralle sett forfra. Brukeren sitter i strallen i sitskien sin forflytter seg opp på et platå der det ikker snø. Trallen likner på en slags rullestol med plass til både bruker og sitski.

Man skyver seg (eller får hjelp) på trallen i sitskien og forflytter seg inn i gondolen. Har man en slik tralle tilgjengelig vil opplevelsen være nokså sømløs.

Les også Sitski = håp

Har ikke skianlegget en tralle tilgjengelig må man være litt kreativ og gjøre det slik man selv foretrekker. Sterke alpinister kan for eksempel humpe rundt kun på sitskiens binding uten ski og komme seg inn og ut av gondolen på egenhånd. Er det gummimatter på gulvet kan man sitte i sitskien med ski på inne i gondolen (eller man kan legge et teppe under), da trenger man muligens litt bistand til å komme inn og ut. Lette passive brukere kan løftes inn og ut i eller ute av sitskien. Kan man gå litt kan man gå ut av sitskien og sette seg i gondolen på vanlig måte, og ta med seg sitskien inn. Tunge passive brukere bør fraktes inn og ut av gondolen med tralle eller rullestol, men det er ingen oppskrift. Nevneverdig er det for øvrig at heisoperatørene nok vil være behjelpelige dersom man ber om det, og spesielt hvis man sier ifra på forhånd. Det kan gjøre gondolturen enklere for dere.

Les også Egenkjørt sitski – tips og triks for nybegynnere.

Hvordan tar DU gondol med sitski? Send oss gjerne en mail på post@bardum.no slik at vi kan lære av deg og lære videre 🙂

Du må være logget inn for å kommentere.

Skriv en kommentar

132