Hvordan ta heis med sitski?

Hvordan ta heis med sitski?

Det å ta heis når du er nybegynner på sitski kan være forbundet med usikkerhet og oppleves utfordrende. Vi har prøvd å lage en liten guide som viser og forklarer deg hvordan du tar de ulike heisene, slik at du kanskje blir litt tryggere.

Skålheis er heisen for nybegynnere. Når du mestrer en skålheis, klarer du også å ta en T-krok, da disse heisene fungerer på nesten samme måte. Stolheis tar du på en annen måte, med en egen utløser som gjør det mulig å heve sitskiens sete, før man setter seg ned på heisen.

Merk at du som sitski-kjører ikke trenger å komme deg gjennom heiskort-sensoren og porten som slipper deg ut til selve heisen. Du kjører på utsiden av nettet og smetter rett inn i heisen. Dette er fordi det rett og slett er kronglete å gjøre det på noen annen måte.

Skålheis/tallerkenheis/koppheis

Kjært barn har mange navn! Samtlige opplever denne heisen som den enkleste å ta med sitski. Den går ofte langsommere enn T-krok-en, så begynn gjerne i en bakke med tallerkenheis. Stå med sitskien slik at skien peker den veien heisen går. På de første turene kan det være lurt å ha med en ledsager. Vedkommende står da bak og holder balansen. Bruk den ene krykkeskien til å holde balansen og den andre hånden til å holde opp heissnoren. Hvis du snakker med heisvakten som sitter i heishuset, er han/hun ofte behjelpelig med å hekte tallerkenen (eller T-kroken)  i heissnoren slik at du kan konsentrere deg om deg selv og sitskien. Heissnoren kan tres på tallerkenen både oven- og undenfira, begge deler fungerer. Noen heisvakter har lite eller ingen erfaring med sitski, så snakk med ham/henne først dersom du er usikker. De kan også senke farten på heisen.

Ryggstøtten på sitskien kan slakkes og strammes for å gi en bedre sittestilling. For nybegynnere og i bratte heistraséer kan det være slitsomt å holde overkroppen oppe, da hjelper det å stramme ryggstøtten. I begynnelsen når du har med deg en ledsager kan vedkommende gjøre det meste for deg slik at du kan slakke opp litt og bruke tiden i heisen til å hvile.

Når dere skal av heisen er det viktig å vente til både sitskien og ledsager er på flatmark eller i nedoverbakke. Rykk i tauet til heisutløseren og sving til siden. På toppen av alle heiser er det nødstopp. Første gang du tar heis alene, kan det føles tryggere å ha noen som står og venter ved nødstoppet. Alle heiser har også et tau øverst i heisen, som automatisk stopper heisen dersom du ikke kommer deg av og kjører for langt. Det er altså ikke mulig å bli værende i heisen, og bli med ned bakken igjen (med heisen).

Amelie viser avstigning av skålheis (som gjøres på samme måte i T-krok):

Filmen ligger også på Bardums YouTube-kanal: https://youtu.be/ogiUhDYbvHw

T-krok

T-kroken fungerer nesten på samme måte som tallerkenheisen. Den første forskjellen er at T-kroken går litt raskere. I tillegg festes heissnoren på en litt annen måte. Her er det kun den ene delen av T-kroken som skal inn i heissnoren. Det er viktig å passe på at heissnoren kommer langt nok inn på heisen. Blir den hengende langt ut på kroken, er det større risiko for at den sklir av heisen og man faller av.

Klarer du å kjøre skålheis, får du også til T-krok. I T-kroken kan du, slik som i tallerkenheisen, ha en ledsager bak som holder balansen. Når du behersker å kjøre heisen alene, kan du prøve å stå ved siden av noen, slik at dere tar heisen sammen.

Amelie viser påstigning i T-krok:

Filmen ligger også på Bardums YouTube-kanal: https://www.youtube.com/watch?v=CG5v3vLvTwk

Avstigning foregår på samme måte som i skålheis.

Stolheis

Sitskien har en egen utløser som gjør det mulig å heve sitskiens sete, før man kan sette seg ned på heisen. I høy posisjon kommer du over setet på stolheisen og det er mulig å «sette seg» i setet når heisen kommer. Øv et par ganger på dette før du kjører frem til heisen. Be heisvakten om å sakne farten, både nede og oppe.

I en stolheis er det enklest å sette seg mellom to seter (i midten) for å få bøylen ned slik at fotstøtten ikke kommer i konflikt med sitskien. Det er ikke alle heiser dette er mulig på, da kan du sitte midt på et vanlig sete. Vri litt på sitskien, så kommer bøylen på plass.  Skien til en sitski går under fotstøtten til stolheisen.

Når du skal av, løft bøylen og bruk overkroppen i en rask bevegelse fremover. En dytt bakpå sitskien fra en du sitter sammen med, kan være til hjelp. Deretter kan du skli eller stake deg bort fra heisen. Husk å sett tilbake utløseren på sitskien slik at sitskien ikke kommer opp i hevet posisjon når du kjører nedover bakken.

Her viser Amelie hvordan man tar stolheis med sitski:

Videoen ligger også på Bardums YouTube-kanal: https://youtu.be/bxgppjgh91U

Det finnes mange filmer om dette på internett, og det kan være fordelaktig å se noen før du går i gang.

Lykke til!

Du må være logget inn for å kommentere.

Skriv en kommentar

132