Kontinuerlig stillingsendring gir optimal trykkfordeling

Gode venderegimer er ofte avgjørende, – men ressurskrevende tiltak for helsepersonell, og stor belastning for pårørende. Balansen mellom verdighet overfor bruker/pasient, økonomi og optimal tilrettelegging og behandling, er utfordrende.

Hvordan kan Tidewave vendemadrass hjelpe?

Innovasjon og brukertilpasset konstruksjon

Krummen sørger for større kontaktflate og derav optimal trykkfordeling samt stabilitet ved vending for tilstrekkelig trykkveksling. Med flere luftceller oppnås større trykkfordelingsflate. Manuell vending blir unødvendig.

En trykktest utført av NORCE Norwegian Research Centre AS viser hvordan trykkfordelingen endrer seg betydelig når en person ligger på Tidewave madrass-systemet sammenlignet med manuell vending. Trykkavlastning på lokale områder ved mikrobevegelser kan hjelpe til med håndtering og lindring av trykksår.

Madrassen forebygger trykksår opp til og med grad 4.

Å unngå manuell stillingsendring gir mange viktige fordeler. I tillegg til trykkfordeling bistår bevegelsesstimuli med å oppnå mindre stivhet, smerter, spasmer og gir dermed mer overskudd og deltakelse på dagtid. Krummingen skaper også en trygg og stabil sovestilling.

Brukererfaringer

Hanne Sofie har MS og brukte madrassen etter et rehabiliteringsopphold på Sandnes Helsesenter på grunn av et hoftebrudd:

“Vendemadrassen gjorde meg mer selvstendig i eget hjem. Det var en lettelse å endelig unngå å ligge halvvåken i påvente av at noen skulle komme og snu meg. Jeg merket en tydelig forbedring i rehabiliteringen etter å bytte ut de manuelle løftene med vendemadrassen. Spesielt viktig var det at jeg fikk et tilpasset vendeprogram som kun vekslet på bevegelse på den friske siden, som var eneste løsning til mitt behov i denne situasjonen”, forteller Hanne Sofie.

Les mer av hennes tilbakemelding her, og tilbakemeldingen fra Sandnes Helsesenter her.

Bryneheimen sykehjem i Time kommune har kjøpt Tidewave etter spesielt gode erfaringer etter utprøvingsperioden. Sykepleierne understreker følgende:

“Hele 40% av de 52 beboerne på Bryneheimen er i denne risikogruppen og mottar i dag manuell stillingsendring hver 1-3 time om natten”

Les om deres erfaringer fra utprøvingsperioden her.

Forebygging av trykksår kan spare staten for 700 millioner kroner i året

Det er langt enklere å forebygge enn å behandle trykksår. Sårene er smertefulle og kan redusere livskvaliteten til pasienten. Likevel er trykksår svært utbredt på sykehus og i kommunehelsetjenesten.

Å forebygge trykksår kan spare pasienten for store smerter og staten for store summer. Ett enkelt trykksår kan koste 100 000 kroner. Omtrent 700 millioner kroner går med til forebygging og behandling av trykksår i Norge hvert år, i følge den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen “I trygge hender”. Videre viser den til at det koster 2,5 ganger mer å behandle et trykksår enn å forebygge det. I snitt koster det 10 000 kroner å behandle et trykksår i kategori 1, mens det i snitt koster 100 000 kroner å behandle et trykksår i kategori 4.

Ved å forebygge trykksår ved hjelp av Tidewave vendemadrass slipper pasientene smertefulle sår og nedsatt livskvalitet samtidig som helsetjenestene slipper store utgifter til behandling. Å investere i trykksårforebygging vil lønne seg for deg, dine pasienter, dine ansatte og samfunnet.

Kilde: Forebygging av trykksår gir bedre livskvalitet for pasientene og koster mindre

Fordelene med Tidewave sammenliknet med andre madrasser med trykkavlastende egenskaper

 • Krummende funksjon
 • De nødvendige tilpasningene (ikke for mange eller for få valg!)
 • Svært lite/ingen friksjon – shear forces
 • Svært stillegående
 • Rolig kontinuerlig bevegelse
 • Spesielt brukervennlig konstruksjon

I filmen nedenfor kan du se hvordan madrassen beveger seg. Denne filmen spilles av i raskt tempo for å demonstrere hvordan den vender.

Mer om Tidewave-madrassen

Vendemadrassen krummer seg rundt brukeren og beveger seg kontinuerlig i et langsomt tempo fra side til side, slik at det ikke blir behov for manuell hjelp om natten til å bli vendt. Dette gjør at brukeren kan sove hele natten uten å bli forstyrret og kjenne seg bedre opplagt på dagtid. Madrassens vendeprogram kan tilpasses behovet til hver enkelt, eksempelvis kan den stilles inn til å kun vende til den ene siden. Dette kan være nyttig dersom man for eksempel har en skade på den ene siden og ikke kan ligge på denne siden.

Hva gir redusert behov for posisjonsendringer?

 • kan ha bedre fokus på brukeren – ikke bare posisjonsendringen
 • frigjør arbeidstid: posisjonsendring krever oftest to personer – nå kan en person gå inn til brukeren
 • reduserte belastning på personalet – nedsatt tyngre løft

Tidewave-madrassen er stillegående, og bevegelsene skjer så sakte at en ikke merker at madrassen beveger seg. Den er bygget opp av vannrette luftkammere som gjør det mulig for madrassen å krumme. Over dette ligger det en spesiallaget og behagelig skummadrass tilpasset brukerens vekt. Madrassen har en fleksibel kjerne og en fast kant som gjør den enkel å komme seg på og av, i tillegg til at kantene på madrassen forhindrer at man faller ut av sengen. Tidewave-madrassen er anbefalt for brukere som veier 40 kilo og oppover, men kan også brukes av de som er lettere.

Hvorfor velge Tidewave?

 • Trykkfordeling på hele kroppsflaten og hyppig stillingsendring.
 • Avlaste allerede oppståtte sår ved individuelle valg av vendeprogram.
 • Opptil 30 grader sideleie er anbefalt fra EPUAP. Kan velge lavere grader.
 • Unngå friksjon (shear forces) ved hjelp av madrassens krumming.
 • Unngå vridning. Rett ryggrad er viktig. Vanskelig å få til manuelt eller hvis kroppen ligger skrått.

Kontakt oss for mer informasjon om madrassen

Kontakt meg

 • Skriv inn din kontaktinformasjon, og hva du lurer på her:
 • Ved å fylle ut dette skjemaet godtar du at vi lagrer din kontaktinformasjon i vårt system. Les personvernerklæringen.
 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.