Nye sansestimulerende produkter!

Splitter nye vektprodukter skal gi ro og hvile til det norske folk! Søte sansestimulerende dyr, tyngdedyner, knetepper og hvilestoler passer for en rekke brukergrupper i mange aldre og kan gjøre en stor forskjell i hverdagen.

De tunge gode produktene reduserer fysisk og psykisk uro ved å stimulere berøringssansen, muskler og ledd med sin tyngde. Produktene har omsluttende effekt som beroliger og gir en bedre kroppsoppfattelse. Spenning i muskulaturen reduseres, og mange opplever trygghet og roligere pust. De er ideelle for barn, demente og mennesker med psykiske lidelser som angst, depresjon, ADHD, bipolar lidelse eller liknende, der uro, stress og redusert kroppsbevissthet er gjennomgående.

Hva er sansestimulering? 

Mannen i gata har kanskje ikke hørt om konseptet, men teorien ble utviklet allerede på 60-tallet. Hjernen vår mottar sanseinntrykk fra blant annet huden, øynene og ørene. Hjernen tolker informasjonen og sammenlikner med informasjonen som er lagret i hukommelsen fra før. Denne prosessen, som kalles sanseintegrasjonsteorien, gjør at vi kan gjøre vanlige ting som å spise, sosialisere, jobbe og lære.

Sanseintegrasjonen utvikles fra vi er små og gjør at vi kan skille mellom vesentlige og uvesentlige sanseinntrykk. Den gjør for eksempel at man kan konsentrere seg på skolen selv med støy, lukter, lyder og andre inntrykk rundt seg. Barn eller voksne som har utfordringer med sanseintegrasjonen klarer ikke å bearbeide mer enn én sans av gangen, hvilket er svært energikrevende og gjør at andre sanser stenges av. Det gjør at man henger seg opp i uvesentlige inntrykk og ikke klarer å holde fokus. Sansestimulerende produkter bidrar til å stenge ute uvesentlig informasjon slik at man blir roligere og mer til stede.

Hvorfor vektprodukter? 

Sitter man for eksempel på skolen med lårputen Sara på fanget får man stimuli i form av tyngde på lårene, altså en annen type input. Puten har ører som man kan fikle med, hvilket også gir god stimuli til urolige og ufokuserte barn og voksne.

Lårputen Sara sansedyr
Lårputen Sara.

 

Kneteppet Protac KneedMe®  likner litt på Sara. Det demper uro hos voksne og eldre med motorisk og psykisk uro. Ved å stimulere muskler, ledd og berøringssansen gir teppet ro og fokus når man har det over knær og lår.

KneedMe® kneteppe i fanget til eldre mann som leser i sofaen
Protac KneedMe®

Teppet egner seg spesielt godt til personer med demens, hyperaktivitet, motorisk uro, Parkinson og Restless legs syndrom. Teppet kan også lindre skjulte følger av hjerneskader og blodpropp, og kan brukes av de som sitter i rullestol. Kneteppet egner seg også for de med nedsatt bolkontroll, som trenger postural støtte for å kunne bevege armer og ben selvstendig. Tyngden og stabiliteten som kneteppet gir, kan forbedre konsentrasjonen og øke muligheten for læring. Teppet kan brukes i sittende posisjon når man for eksempel jobber, spiser eller slapper av. Kulene som teppet er fylt med er supre å fikle med dersom man har urolige hender. Det å «oppholde» hendene på denne måten gir ro og økt fokus.

Bent er et mykt og tungt dovendyr som stimulerer sansene, skaper trygghet og hjelper mot overstimulering. Bent kan brukes i sovesituasjoner, hvor han kan være en beroligende «hånd» for de som trenger en trygghetsfølelse når de ligger i sengen. Dovendyret kan legges ved siden av eller på brystet slik at man kjenner vekten av ham. Han kan også settes på fanget med armene rundt skuldrene og nakken til brukeren. Bent finnes for øvrig i to størrelser og tar seg godt ut på Bardum-kontoret:

 

Dovendyret Bent på kontoret
Dovendyret Bent hjelper til med papirarbeidet.

 

Tyngdeteppet Flora sansedyr
Et tyngdeteppe som ser ut som et dyr.

Tyngdeteppet Flora brukes for å gi ro og hvile. Flora er ideell for barn, unge og personer med demens som trenger økt kroppsbevissthet. La brukeren legge seg ned med

Flora oppå dynen, slik at vedkommende kjenner vekten og dermed finner roen.Flora kan også brukes når man skal hvile og slappe av i en stol eller som hjelp til innsovning. Brukere må være under oppsyn dersom teppet skal brukes under soving.

Vektproduktene er enkle, søte og allsidige for mange brukergrupper, og tar seg dessuten godt ut i hjemmet og her på Bardum-kontoret.

Trendy vektdyner gir bedre søvn 

Mann som sover med granulatdynen
Protac Granulatdyne™

Vektdyner er laget for barn og voksne med søvnproblemer, psykisk og motorisk uro, angst, kroniske smerter, hypermobilitet, demens og nevrologiske lidelser. En tung dyne gir bedre kroppsfornemmelse, ro og trygghet. Vår Granulatdyne fra Protac er utviklet i samarbeid med Demenscentrum Aarhus og er godt egnet til mennesker med kognitiv svekkelse og kroniske smerter, og føles trygg og koselig å bli pakket inn i. Granulatdynen er delt inn i ruter som er fylt med granulat. Den ligger tett inntil kroppen og gir en lett sansestimulering. Det at dynen er tung føles gjenkjennbart og trygt for mange eldre med demens fordi dynene var tyngre da de var unge. Granulatdynen fås i to ulike størrelser; 5k og 5,5kg, og med eller uten flammehemmende trekk. Dynene våre kan vaskes i vaskemaskin.

Nevneverdig er det også at vektdyner har blitt mer og mer populært blant «vanlige folk» den siste tiden. Enhver kan sette pris på en dyne som reduserer stresshormonet i kroppen, gir bedre søvn og mer energi.

Tyngde og omslutning i sittende posisjon

Disse egenskapene er vel så nyttige i sittende som liggende posisjon.

Protac SensOn® 

SensOn® kulevest på bestemor som spiller kort med barn
Protac SensOn®

… er en avslappende og trygghetsskapende kulekrage til unge og voksne, som legger seg naturlig rundt nakken, skuldre og bryst. De sansestimulerende trykkene fra de små kulene senker skuldrene og avspenner nakken. Det kan sammenlignes med et par rolige, faste hender som legges på skuldrene. Kulevesten er diskret å anvende, kan dempe uro og angst og gi en bedre kroppsfornemmelse. Den skaper velvære, trygghet og kan forbedre konsentrasjonen og læringsevnen. Kragen er utviklet for både unge, voksne og eldre med fysisk og psykisk uro, sanseforstyrrelser, konsentrasjons- og læringsvansker, demens, stress, hjerneskade, ADHD, autisme og andre psykiatriske diagnoser. Kragen finnes i flere størrelser.

SenSit® Straight

Sammen med eller i stedet for disse vektproduktene vil hvilestolen SenSit Straight være super for samme brukergruppe. Den består av kuler i både sete, rygg, nakkepute og «vinger». Stolen er stabil og gir god støtte rundt hodet og nakken. Kulene stimulerer muskler, ledd og berøringssansen, i likhet med vektproduktene over. Stolen har også «vinger» som man kan pakke seg inn i. Tyngden og trykket på «vingene» øker kroppsbevisstheten og skaper trygghet, som også gir økt konsentrasjon og ro. Setehøyden- og vinkelen på stolen er spesielt godt egner til eldre og mennesker som har utfordringer med å sette seg og reise seg opp på egenhånd. Vi har også en kulepuff som er perfekt å ha beina på når man sitter i stolen.

En eldre dame sitter i SenSit Straight-stolen.
Protac SenSit® Straight