Opplev høstfargene i fjellet,- uansett funksjonsnivå 

Opplev høstfargene i fjellet,- uansett funksjonsnivå 

Har du savnet å komme deg ut på tur i fjellet med familien eller vennegjengen? Eller har du kanskje en venn eller et familiemedlem som har vanskelig for å gå? 

La oss heller kalle det en utfordring! Man må ikke gå på Galdhøpiggen for å oppleve fjellet, – naturen er tilgjengelig for alle, uansett funksjonsnivå. Turistforeningen tilbyr dessuten tilrettelagte turer, der hyttene også er tilgjengelig for alle. Mer info: https://www.dnt.no/funksjonshemmede/ 

Hos Bardum har vi noe som heter KFN Explorer, en vogn med el-motor som gjør det enklere å komme seg ut, opp og frem: https://bardum.no/butikk/hverdagsliv/vogner/kfn-4wheeler-terrengvogn/ Helt genial på fjelltur. Topp herligheten med en varmepose, så er alle klare for tur, uten å trenge å bli sur! 

Før du legger ut på tur:

 • Sjekk værforholdene
 • Ha med godt utstyr
 • Bruk riktig bekledning
 • Ta hyggelige pauser med påfyll av mat og drikke


Klær for tur i høstens ruskevær

Høstens farger frister i skog og fjell, men hvordan kler man seg for tur når skyene truer? Årstiden er kjent som våt og småkald, og selv på strålende høstdager kan byger og vått terreng overraske deg. Da gjelder det å kle seg godt!

Noen huskeregler: 

 • Ull innerst – alltid! Kombinasjonen av vått og kaldt gjør at ull innerst er viktigere enn ellers på året. Ull holder på varmen selv når det blir vått. 
 • Ull innerst – også på bena! Bruk gjerne to par ullsokker, – et par tynne strømper innerst og et tykkere par utenpå. Ha gjerne også med ekstra sokker. 
 • Mellomplagg/midlayer/mellomlag er viktig for å holde varmen i variabelt vær. Her gjelder en litt tykkere ullgenser enn ullundertøy, eller fleece. Velg mellomlag etter temperaturen, det viktigste er å unngå å bli dryppende svett. 
 • Jakke og bukse for både regn og opphold. En vanntett og pustende jakke er god å ha om man skal bevege seg, men ta med en ordentlig regnjakke i tilfelle det virkelig skulle hølje ned. Er det tørt kan man med fordel droppe gore-tex-jakken og ta noe enklere vindtett ytterst.
 • Ta med gamasjer selv om det virker tørt. Det er som regel fukt i bakken, og det kan fort hende man må krysse en myr eller to. 
 • Lue, votter og hals/bøff må med. 
 • Bruk fjellstøvler! En kan vurdere slagstøvler dersom det er skikkelig vått, men da er det ekstremt viktig at de er høye og har en ordentlig god såle. Bruker man støvler er det også viktig å ha med seg ekstra såler og sokker da en fort kan bli våt av svette. 


Røvertips for gode pauser 

 • Ta med ekstra tøy til pausene, slik som en ekstra genser eller en isolerende jakke. 
 • Ta med sitteunderlag i sekken. 


På tur med vogn

Den som sitter i vognen bør kles litt ekstra godt da vedkommende sitter stille og ikke blir varm av aktivitet. En varmepose/vårpose vil være ypperlig her: https://bardum.no/butikk/vinterprodukter/varmeposer/bardum-varmeposer/ 

 

Videre vil vi anbefale ut.no sin GPS-app til mobil. Her kan du velge mellom 800 000 destinasjoner, se kart, beskrivelser og bilder av turen, og hytter i nærheten. Turkartet viser alle turistforeningens merkede «T-løyper», det vil si oppdaterte kvistede løyper, og en rekke andre turer.

 

God tur! 

kilde: ut.no og dnt.no

Du må være logget inn for å kommentere.

Skriv en kommentar

156