Sykling for alle!

Sykling for alle!

Sykling gir en herlig opplevelse av frihet og samhold - og for mange følelsen av selvstendighet.

En sykkeltur med vind i håret kan gi så mye mer enn helsebringende effekt. Sykkelgleden er viktig!

Det finnes et bredt utvalg av sykler tilpasset ulike behov, når du trenger noe annet enn det som finnes i vanlig handel. Utvalget er stort, både til barn og voksne. Det finnes trehjulssykler, liggesykler, sittesykler, håndsykler, tandemsykler, sykkelfront, påhengsykkel, sykkelvogn og mye mer. Med alle disse ulike type syklene kan det være vanskelig å vite hva som dekker dine behov, hvordan sykler dette egentlig er og hva man bør «gå for». Når du har funnet ut av hvordan type sykkel du ønsker, så er det mange ulike varianter også innenfor de ulike sykkelkategoriene. Vi ønsker derfor å hjelpe deg litt på vei i forhold til noen hovedkategorier av sykler.

Sykler med 3 hjul – trehjulssykler og sittesykler

Det finnes mange ulike typer sykler innenfor kategorien sykler med 3 hjul. Både til barn og voksne. Trehjulssykler til barn velges ofte fordi barnet trenger en sykkel det er enklere å holde balansen på, eller fordi funksjonsnedsettelser eller andre utfordringer gjør at man ikke kan sykle på en tohjulssykkel.

3-hjulssykler for voksne velges ofte når man ikke lenger kan sykle på en vanlig 2-hjulssykkel, eller har utfordringer med balansen, og trenger et godt og trygt alternativ. De tradisjonelle trehjulssyklene med to hjul bak og ett hjul foran gir deg god høyde når du sykler. I svinger kan den føles litt utrygg og annerledes, sammenlignet med en 2-hjulssykkel. Trehjulssykler med to hjul foran og ett hjul bak er sjeldnere å se i Norge, men oppleves av mange å gi større trygghet i svingene og oppfører seg likere en vanlig 2-hjulssykkel.

Sittesykler tilhører også kategorien sykler med 3 hjul. Sittesykler er sykler der du sitter nærmere bakken, og i et komfortabelt sete. Sittesyklene finner du også enten med to hjul bak, eller to hjul foran.

Sykling for to – tandemsykling

Har man ikke muligheten til å sykle alene, eller et ønske om å sykle sammen med andre er tandemsykling et godt alternativ. Det finnes et stort utvalg av tandemsykler – både med 2 hjul og 3 hjul, for barn og voksne.

Sykling for to – hva må dere tenke på? Tandemsyklene har ulike egenskaper, og det er lurt å ha tenkt igjennom hva som er viktig for dere som skal sykle tandem, da de ulike tandemsyklene dekker ulike behov. Har dere behov for el-motor? Hvem skal sitte foran/bak – bruker eller ledsager. Har dere behov for litt ekstra trygghet og balanse, så er kanskje en med 3 hjul et godt alternativ? En tandemsykkel med to hjul oppleves mer som en tohjulssykkel når man lærer seg å sykle på den.

Håndsykler

Dette er sykler der du bruker armene for å skape kraft til å komme deg fremover. De ulike håndsyklene har ulike egenskaper. Noen er beregnet på landevei, og andre er offroad sykler. Noen håndsykler sitter du høyt i, mens andre blir mer som en sittesykkel (liggesykkel?), hvor du sitter/ligger lengre ned mot bakken. Når bør man egentlig velge en håndsykkel? En håndsykkel kan vurderes når du har nedsatt balanse, forflytningsevne, og du har mer kontroll på overkropp enn underkropp. Du har noe armfunksjon/armstyrke og nedsatt funksjon/styrke i ben.

Vi har et stort utvalg av sykler, og vi bistår gjerne med å få finne den rette sykkelen for deg eller til noen du kjenner. Send oss dine spørsmål i skjemaet under, eller ta kontakt med fagkonsulenten i ditt distrikt, så bistår vi gjerne med å veilede deg. Du kan også se nærmere på hele sykkelsortimentet her. Vi anbefaler alltid at man tar kontakt med sin ergoterapeut eller en av våre fagkonsulenter for ytterligere veiledning.

Kontakt meg

  • Skriv inn din kontaktinformasjon, og hva du lurer på her:
  • Ved å fylle ut dette skjemaet godtar du at vi lagrer din kontaktinformasjon i vårt system. Les personvernerklæringen.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Du må være logget inn for å kommentere.

Skriv en kommentar

130