Visste du at sittestillingen er avgjørende for toalettbesøket?

Toalettbesøk er et tema det ikke snakkes mye om, men som er livsviktig. Det gjelder både for funksjonsfriske og funksjonshemmede mennesker.

Bilde av boken "Sjarmen med tarmen". Boken er blå med bilde av en tarm. Sjarmen med tarmen

I nyere tid har det vært stort fokus på tarm og fordøyelse i samfunnet, og det er gitt ut flere bøker som er solgt i millioner av eksemplarer verden over. Vi har lært at fysisk aktivitet og fiberrik mat er viktig for peristaltikken, og det samme gjelder stress. Det betyr at det er nødvendig å sørge for en god og avspent sittestilling ved toalettbesøket.

Trygghet og støtte i en god toalettstol

Et toalettbesøk kan være mer stressende for funksjonshemmede som trenger bistand enn for andre. Da er det ekstra viktig å gi vedkommende trygghet og ro. For å oppnå dette trengs ikke bare en stol med hull i setet, det trengs en skikkelig god toalettstol som man sitter go
dt i. Den skal gi støtte og gjøre brukeren trygg på at han/hun ikke faller av stolen. Vi har valgt å føre dusj- og toalettstolen Zitzi Starfish Pro på grunn av dens unike justerings- og reguleringsmuligheter som gir optimal støtte for alle funksjonsnivåer.

Reguler hoftevinkelen for best mulig utgangsstilling 

Muskulaturen rundt endetarmen må også kunne spennes av. Når endetarmen fylles opp med avføring, trekker den seg sammen. Dette fører til at den glatte muskulaturen i endetarmen slapper av. Puborectalismuskelen som går rundt endetarmen som en slynge, vil normalt trekke rektum fram for å skape en stram vinkel. Under avføring vil også denne muskelen slappe av og vinkelen vil utvides. Utvidet vinkel sørger for en enda klarere og lettere passasje for avføringen gjennom endetarmen. På en god toalettstol vil man kunne regulere hoftevinkelen for å tilrettelegge for en best mulig utgangsstilling. Dette bør etterstrebes så langt det er mulig. Et bord på toalettstolen kan bidra til at det føles trygt å lene seg fremover og flektere hoftene ytterligere.

Tegning som viser feil og riktig sittestilling på toalettet.

 

Hvorfor velge Bardums dusj- og toalettstol Zitzi Starfish Pro?