Wenche sluttet å falle da hun begynte å sykle

Wenche Gjertsen (75) sykler tre ganger i uken på fagavdelingen på Presteheia omsorgssenter i Kristiansand, takket være terapisykkelen Thera Trainer Tigo 550 og programvaren Motivew. Hun hadde en hverdag preget av daglige fall. Etter tre måneder med sykkeltrening og Motiview har hun kun falt tre ganger. "Det er reneste åpenbaringen, det er helt utrolig", sier 75-åringen.

Thera-Trainer Tigo 550 er en terapisykkel man kan sykle med enten med armene elle beina, eller begge deler. Hvor mye motstand eller hjelp fra motoren man vil ha, velger man selv. Man sitter i en vanlig stol eller rullestol mens man sykler. Samtidig kan man ha Motivew på skjermen, en programvare som gjør at man kan sykle i en rekke forskjellige omgivelser, for eksempel kjente og kjære omgivelser fra barndommen. Slik fungerer det:

Etter en god frokost setter Wenche seg ved sykkelen og sykler mellom en og halvannen mil hver eneste mandag, onsdag og fredag.

“Det er bare én gang jeg har gått glipp av å trene, da var jeg ikke i form. I helgene lengter jeg frem mot mandagen, jeg syns det blir lenge å ikke trene på to dager”, forteller sprekingen.

Bedre pust og balanse

“Jeg har til nå syklet rundt 20 mil til sammen. I løpet av denne perioden har jeg merket store endringer i livet mitt. Før falt jeg hele tiden, hver dag, på butikken, i trapper men også på bar bakke”, forteller Wenche. «De siste månedene har jeg bare falt tre ganger. Det er fantastisk».

Wenche har også kols, men forteller at det har blitt lettere å puste etter hun begynte å sykle. I dag bruker hun ekstra oksygen kun om natten når hun sover. Tidligere brukte hun det også på dagtid.

Wenche sykler på terapisykkelen mens en pleier står ved siden av. De befinner seg på Presteheia omsorgssenter.

På tur til Bergen

Gjertsen er opprinnelig fra Bergen, men flyttet til Kristiansand for å komme nærmere familien. “Jeg reiser på turer til Bergen når jeg trener og hører på musikken og synger samtidig. Det er veldig koselig, samtidig som jeg får litt hjemlengsel av og til”, ler hun.”Men jeg sykler andre ruter også; her en dag var jeg på tur i København!”

Det Gjertsen synes er ekstra bra med selve sykkelen er at hun kan sitte på en vanlig stol når hun sykler; ” Jeg hadde en vanlig ergometersykkel hjemme før, men den er vond å sitte på. Her kan jeg sitte i en god stol, og da glemmer jeg nesten at jeg trener både armer og beina”.

Bergensfruen har ingen planer om å slutte med syklingen, – tvert om. “Dette er noe alle burde gjort! Jeg skulle ønske at enda flere fikk tilgang på sykkel og Motiview. Målet er at jeg kan klare meg bedre selv, og bo lenger hjemme”, avslutter den dedikerte idrettsutøveren Wenche Gjertsen.

Du må være logget inn for å kommentere.

Skriv en kommentar

151